قندعسل

 
مربای شقاقل
نویسنده : سحر - ساعت ٦:٢٧ ‎ق.ظ روز جمعه ۱٩ تیر ۱۳۸۸
 

شقاقل گیاهی است دو ساله شکل ظاهری ان شبیه گیاه هویج برگهای ان دارای بریدگی و در عین حال دندانه دار ، ساقه های ان گوشه دار است. ریشه ان که برای تهیه مربا مصرف میشود نسبتا ضخیم و ضخامت ان در حد یک انگشت ، پر گره و کمی شیرین است. میوه ان در ابعاد یک نخود برنگ تیره و گلهای ان به صورت چتر مرکب در انتهای شاخه گل دهنده ظاهر می شود.

در کتب فارسی با نامهای « هویج وحشی » ، « هشفیفل » ، « اشقاقل » ، « هشقیقل » ، « ششقاقل » ، « گزربری » ، « ریشه گزربری » ، « زردک ریگی » ، « شقاقل » امده است.

طرزتهیه : 

شقاقل : ۱۰۰۰ گرم
شکر : ۱۰۰۰ گرم
شقاقل را بشوئید و دو روز در آب سرد بخیسانید و روزی سه بار آبش را عوض کنید. سپس پوستش را با چاقو پاک نموده آب را جوش آورده شقاقل ها را مدت یک‌ساعت بجوشانید.
آنگاه آبش را مجدداً عوض، نموده یک‌بار دیگر جوش داده خوب که شقاقل‌ها پخته شد، از روی آتش برداشته باز مدت دو روز در آب سرد بخیسانید و در طی این دو روز باز روزی سه بار آبش را عوض کنید.
سپس شکر را مات نموده، شقاقل را از آب بیرون آورده در شکر مات شده ریخته مدت یک الی یک ساعت و نیم بجوشانید. در آخر کار مقداری گلاب و هل به آن اضافه کنید.
 

 


در هر یک صد گرم نوع اهلی شقاقل خام مواد زیر وجود دارد:


اب ۷۹ گرم ، پروتئین ۷/۱ گرم ، چربی ۵/۰ گرم ، هیدراتهای کربن ( قند و نشاسته ) ۱۵ گرم ، کلسیم ۵۰ میلیگرم ، فسفر ۷۷ میلی گرم، اهن ۷/۰ میلی گرم ، سدیم ۱۲ میلیگرم ، پتاسیم ۵۴۱ میلیگرم ، ویتامین A۳۰ IU، تیامین ۰۸/۰ میلی گرم ، رایبوفلاوین ۰۹/۰ میلی گرم ، نیاسین ۲/۰ میلی گرم ، و ویتامین C۱۶ میلی گرم . در هر یک صد گرم نوع اهلی شقاقل پخته کم اب مواد زیر وجود دارد:


اب ۸۲ گرم ، پروتئین ۵/۱ گرم ، چربی ۵/۰ گرم ، هیدراتهای کربن ( قندو نشاسته )۱۳ گرم ، کلسیم ۴۵ میلی گرم ، فسفر ۶۲ میلی گرم ، اهن ۶/۰ میلی گرم ، سدیم ۸ میلی گرم ، پتاسیم ۳۷۹ میلی گرم ، ویتامین A ۳۰ IU ، تیامین ۰۷/۰ میلی گرم ، رایبوفلاوین ۰۸/۰ میلیگرم ، نیاسین ۱/۰ میلی گرم و ویتامین C۱۰ میلیگرم .